Home Email
O NAS

Obisk vasice Robidišče predstavlja skok v preteklost. In tako se počutimo tudi sami. Ponosni smo, da smo v tej nekoč že pozabljeni vasici obrnili stran in ustvarili iz propadajočih stavb nekaj, kar se je zdelo nemogoče. Zato je poskrbel naš nono Dante, ki je bil v hiši rojen. Na nas je prenesel vrednote in skrb za kulturno in naravno dediščino, zemljo, živali... Zelenjavni vrt, drevesa, pletene košare in mnogo drugih predmetov nas spominjajo nanj, kot bi še danes bil med nami.

Naša razširjena družina danes šteje 6 članov:

Nona Vida skrbi za tri vogale domačije. Tako med drugimi manj opaznimi stvarmi poskrbi, da so na domačiji zasajene rože, razvaja nas s svojo dobro kuhinjo, nabere zdravilna zelišča in čaje. Naše goste razveseli z malimi pozornostmi, s štruklji ali hlebčkom toplega sveže pečenega kruha, poskrbi, da imajo čisto posteljnino in brisače. Bogato bero znanja in vedenja o Robidišču spretno pretaka v legende in skrbi, da mlajši rodovi cenimo tradicijo.

Tata Simon verjame, da v življenju ne moremo samo jemati, potrebno je tudi nekaj pustiti za nami. Poskrbel je, da smo »reciklirali« hiške in skrbi, da vse deluje, kot je treba. Poskrbi za težja kmečka opravila, včasih pa nas preseneti z dobro kuhinjo iz žara.

Mama Staša povezuje vse dele družine v skupno celoto. Lovi trenutke v času in prostoru in skrbi, da ne ostanejo pozabljeni. Včasih kaj dobrega speče, spet drugič privabi nove radovedneže in jih razkaže bogastvo vasice.

Mala Anuša je prodorna osemletnica odprte glave. Skrbi za razstave risbic in barvanih kamenčkov, včasih popelje popotnike po vasi in jim suvereno predstavi, kar se je naučila v svojem kratkem življenju. Ko bo velika, bo prevzela nonina in mamina opravila.

Štiriletni Janez obuje škorenjčke in skrbi, da imamo sveža jajčka vedno pri roku. Kokoškam nese hrano, nonotu na vrt radensko, pozna tudi peteršilj in baziliko. Ko bo velik, bo prevzel nonotova in tatova opravila.

Nataša Dana je na ta svet prijokala nedavno in zaenkrat še veliko počiva. Le po katerih stopinjah bodo šle njene nogice?