Škvor Holiday Houses

Robidisce Weekly

Legenda.fest Breginj

V soboto 4. avgusta je ponovno zaživelo staro vaško jedro v Breginju. Kazalo je, da bo huda pripeka zadržala ljudi doma, a se je nekdanji ograd kmalu napolnil. Prišlo je lepo število domačino, ljubiteljev etnološke zapuščine, med obiskovalci je bilo tudi nekaj deset turistov iz drugih krajev. Seveda ni manjkala niti županja Darja, ki je ta dan prišla v Breginj naravnost iz Triglava. Čestitke!!
KD stol Breginj je bilo v letošnjem Legenda.fest-u povezovalno, saj je bilo partner skupaj z občino Kobarid V LAS. Organizacijsko in delno vsebinsko smo se povezali še z drugimi dolinami. Člani KD Stol smo opravili seminarje, kako povezati in izvesti dobro etnološko prireditev in animirati obiskovalce. Vsebine smo analizirali in se odločili za tiste, ki so bile skupne drugim dolinam in hkrati različne, saj ima vsaka dolina svoje posebnosti. Kotarji smo se odločili da ponovno predstavimo stare gostilne in v ta namen natisnili plakate s fotografijami. Nekoč je bilo v kotu 23 dobrih gostiln, ki so nadomeščale kulturne domove in gledališke dvorane. Humorni dramski prizor, ki ga je sestavil Boris Lazar, je kar klical po ponovnem odprtju kake stare gostilne, ki je danes Breginj ne premore. Gospodinja Jelka Kavčičeva, Boris Bounčov, Bošjan Bolanov in gostilničar Tomaž so nas dobro povedli nekdanje čase. Sredi ograde so sezidali pravi breginjski šporget. Z oken starih hiš so si dogodek ogledovali nekdanji prebivalci, ki smo ji trajno natisnili na velike fotografije. Postavili jih bomo na Robidišče, kjer bo speljana potka mimo teh dokumentiranih fotografij. Izdelali bomo še vodniček.
Razstavljena je bila tudi razglednica narodnih buditeljev, Josipa in Nikolaja Tonklija Zanimivo malo etnološko knjižico o Petriču in Krivopeti pa so na našo pobudo napisali učenci šole Kobarid. Seveda niso manjkali tudi stari filmi. Prireditev smo poimenovali »Mariji Snežnici na Kjadju v pozdrav«, saj je 5. avgusta vaški praznik Marije Snežnice, ki nas spomni na legendo o nastanku cerkvice in romanju k njej. Katarina in Barbara Mazora sta nam doživeto predstavili čase romanj in legende. Staro pesem Na Kladju cerkvica stoji so zapeli domači cerkveni pevci pod vodstvom Ane Lenkič. Marijine pesmi so zvenele v ogradu , izvajal jih je MPZ Sveti Anton iz Kobarida. Ljudje so bilo navdušeni, zato je zbor zapel še venček ljudskih. Ponovno so nas presenetili učenci šole Breginj z učiteljico Tatjano, prikazali so nam čas košnje. Čudovit prizor in spomin na stare čase nam je naredila folklorna skupina Razor s starimi plesi in dramskim prizorom. Res, bili smo priča nekdanjim časom. Lesa, mojstrovina kotarske iznajdljivosti, je prestregla starinske zvoke, in dišali je po krampirjeuki in ta belem močenju, ki so ga pripravili Matevž, Veri in Tadeja. Silva in Vanesa sta naredili štruklje, naši športniki Igor, Srečko, Jure, Robi, Aleš in drugi pa so bili odlični tehniki in mešalci domačih pijač. Prireditev je oblikovala Vida Škvor, Nataši Ivančič iz občine Kobarid gre zahvala za pomoč glede priprav na računalniku. Harmonike Beti, Aneja, Neže in godceviz Drežnice so prijetno zvenele v poletni večer. Na obiski pa so bili s svojo razstavo tudi Livčani in Vrsjani.
Vida Škvor, KD Stol

2 comments

  1. Zelo lep članek, ki sem ga naključno odkril šele po pol leta.
    Že tretjič smo se z "druščino" vrnili na to prireditev občudovat vašo igralko Barbaro Mazora, ki je res izjemen talent in s svojo preprostostjo izžareva neverjetno energijo, ki očara vsakega še tako ravnodušnega gledalca. Dokler bo igrala Barbara je prihodnost in prepoznavnost legendafesta zagotovljena.
    LP Uroš

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DutchFrenchGermanItalianSpanishEnglish