Škvor Holiday Houses

Robidisce Weekly

Murkovo listino prejela sekcija Ohranimo Robidišče…

… kulturnega društva Stol Breginj.

Naš trud so opazili tudi slovenski etnologi in nam v ponedeljek podarili Murkovo listino. Pa naj si kar sposodim tekst in fotografije ge. Neve Bazetič iz Primorskih novic:
 

 

(na skrajni desni mi, Robidiščani in robidiški navijači: Rudi, Vida, Igor, Anuška in Staša)
 
TOLMIN > Za podelitev Murkovih nagrad, ki jih Slovensko etnološko društvo (SED) namenja za posebne dosežke, Tolmin oziroma Posočje nista bila naključno izbrana. Z letošnjim dogodkom so se namreč poklonili lanskemu nagrajencu za življenjsko delo, pokojnemu profesorju in raziskovalcu Janezu Dolencu.

“Etnologi smo hvaležni za njegovo bogato etnološko zapuščino, s katero bo vedno med nami. Zadnja leta je pri raziskovanju tolminskega kmečkega punta izbrskal veliko novega gradiva, s katerim organizatorji bogatijo praznovanje 300. obletnice punta prihodnje leto,” se je Dolencu poklonila predsednica SED Tita Porenta.

Prizadevni Kotarji

Etnologi iz vse Slovenije so v Posočje prišli tudi zato, ker so med prejemniki Murkove listine domačini in sosedje Benečani. Listino je prejela sekcija Ohranimo Robidišče. “Z ohranjanjem kulturne dediščine, s kulturnimi in turističnimi prireditvami ter drugimi dejavnostmi so Robidišču vrnili polno življenje,” jih je pohvalil predsednik komisije za podelitev nagrad Janez Bogataj.
Družini Mazora iz Breginja so listino podelili za zbiranje etnološkega in drugega gradiva vse od potresa leta 1976 dalje. Ustvarili so zbirko s približno 5000 predmeti, v kateri najdemo kmetijsko orodje, celotno čevljarsko in mizarsko delavnico, gostilniško opremo, nekdanja oblačila, tudi s prvo svetovno vojno povezano gradivo.
Prvič sta dve Murkovi listini presegli državno mejo. Namenili so ju kulturno verskemu listu Dom in tedniku Slovencev Videmske pokrajine Novemu Matajurju, ki imata sedež v Čedadu. Dom je priznanje prejel za redno posvečanje etnološkim temam, Novi Matajur od svojih začetkov leta 1952 piše o zgodovini domačih krajev, objavlja zgodbe, ki se od prednikov prenašajo na mlade rodove. 
 
Fanči Šarf (levo) je z ekipami Borisa Orla po vojni popisala etnološko gradivo v Breginjskem kotu, kar lajša delo tudi sekciji Ohranimo Robidišče z neutrudno Vido Škvor

Priznanje tudi v Piran

Tudi na Primorsko je šlo eno Murkovo priznanje. Za bogato in raznoliko delo ga je prejela etnologinja in knjižničarka Špela Pahor iz Mestne knjižnice Piran. Poleg ostalega neutrudno zbira življenjske zgodbe prebivalcev Izole, Lucije, Strunjana in Pirana.
Ponedeljkovo Murkovanje je etnologe popeljalo na obisk v Breginjski kot in Kobarid, v Tolminu so obiskali grob Janeza Dolenca. Aktualne problematike sicer niso posebej poudarjali, kar pa ne pomeni, gre vse po maslu. Tudi etnologija se je znašla v primežu vsesplošnega zategovanja pasu, soočajo se z neusklajeno zakonodajo in lastniškimi problemi pri ohranjanju etnološko kulturne dediščine. Na to je opozorila tudi Vida Škvor iz sekcije ohranimo Robidišče, ki pravi, da kljub velikemu trudu nikakor ne morejo urediti lastništva črne kuhinje, ki bi lahko postala najbolj atraktivna vaba v tej turistično in sicer vse bolj živahni vasici.
NEVA BLAZETIČ (http://www.primorske.si/Kultura/Nagrajeni-tudi-Primorci-in-Benecani.aspx)

Naj dodam, da je Murkovo nagrado prejela ga. Fani Šarf, ki je bila del Orlove ekipe, ki je okrog leta 1950 na terenu poslikala vse tiste fotografije, iz katerih smo letos naredili razstavo in muzej na prostem. A to zahteva posebni zapis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − fourteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DutchFrenchGermanItalianSpanishEnglish